lördag 31 mars 2012

Carolina Gynning - EgoWoman


Jag har valt boken ”Egowoman” som är en självbiografi av Carolina Gynning. Hon har skrivit den tillsammans med författaren Ingrid Carlqvist. Boken handlar om Carolinas liv, som skiljer sig från vanliga medelsvensson här i Sverige. Man får läsa om hennes väg från att vara en "blond bimbo" från big brother till en uppskattad programledare och professionell konstnär. 

Innan jag började läsa boken förväntade jag mig en spännande bok med mycket detaljer från Carolinas ovanliga liv. Men allra främst att få reda på den baksida som kändisar får leva med, men som media inte alltid visar för oss andra. Jag valde denna bok för att få en rättvisbild av både Carolina men även andra ”kändisar” och om hur det är att vara en offentlig person. För boken avslöjar många smaskiga detaljer om både henne själv och andra kändisar som hon stöter på. 
En annan anledning till varför jag valde just denna bok var för att kunna koppla den till en intressant samhällsfråga - nämligen hur påverkade offentliga människor blir i framförallt Sverige. är allt glitter och glamour, eller finns det en anledning till varför många "kändisar" hamnar inom alkohol- och drogmissbruken? Som offentlig person har man nästintill inget privatliv, och det är  även en debatt i dagens samhälle; hur klarar de av pressen att alltid vara betraktade av både media och privatpersoner? Hur klarar de av att leva ett "normalt" liv? 

Boken är väldigt modern, men jag tycker det passar bra med tiden idag då det handlar mycket om media, bloggar och kändisar i dagens samhälle. Det ska bli riktigt spännande att få följa Carolina Gynnings väg mot toppen! 

/Maja

Jag är Zlatan, berättad för David Lagercrantz

Jag har valt att läsa boken Jag är Zlatan, som handlar om Zlatan Ibrahimovic, hans liv och karriär hittills. Zlatan Ibrahimovic är en av Sveriges i särklass mest kända och omtalade idrottsstjärnor, och personligheter generellt. Han har genom åren varvat skandaler, kontroversiella uttal med enorma framgångar på fotbollsplanen.


Boken skildrar bland annat Zlatans uppväxt i det tuffa "ghettot" Rosengård, som ligger i Malmö. Man får läsa om tidiga minnen som stölder, flickvänner och hur hans lagkamrater i Malmö FF:s pappor försökte få honom utslängd från klubben. I boken står det också mycket om Zlatans privatliv och hans relationer med sin sambo Helena Seger, hans två barn Maximilian och Vincent, hans trofaste, kontroversiella agent Mino Raiola och många fler.

Bokens genomgående tema handlar mycket om att gå sin egen väg, vilket också Zlatan ständigt påpekar. Nämligen att han alltid varit den som gått emot strömmen, han var förortskillen som blev världsstjärna och det var ingen som direkt knöt hans skor, han har kämpat i motvind. Zlatan är också väldigt tydlig med att "du kan ta killen från Rosengård, men du kan INTE ta Rosengård från en kille!".

Jag valde den här boken främst för att jag är oerhört intresserad av fotboll och av Zlatan Ibrahimovic. Inte bara som fotbollsspelare utan även som privatperson, då jag tycker att få människor i Sverige är lika intressanta och färgstarka som honom. Jag genuint beundrar Zlatan, och efter att ha läst boken redan en gång så har jag fått ännu mer perspektiv och synvinklar på hans liv och karriär som fotbollsspelare, familjefar, kriminell, förortskille och konstnär.

Ett tema som jag tror blir intressant att diskutera och reflektera över kring boken blir just frågan om etnicitet, det vill säga hur behandlas och bemötts invandrare i Sverige, och är segregationen ett stort problem (vi-mot-dom)?

Ha d gott :)
Ludvig.

fredag 30 mars 2012

"Kriget är slut"

Hej. Jag ska läsa boken "Kriget är slut" av Morgan Alling.

Boken handlar om den populära skådespelarens tuffa barndom. Under sina första fyra år av sitt liv bodde Morgan Alling tillsammans med sin bror Stefan med sin gravt alkoholiserad mor. Vardagen bestod av supande, slagsmål och många olika flyttar mellan olika lägenheter. Morgan är tydlig med att påpeka att hans mamma älskade sönerna ändå och försökte ta hand om om dem så gott hon kunde. Morgan hittade under sina tidiga år på mycket bus och upptåg som gjorde han populär hos både kompisarna och diverse fyllegubbar.  

Boken handlar också om att mamma till pojkarna tillslut tappade kontrollen över festandet och hon kunde inte fortsätta leva sitt liv utan var tvungen att läggas in på behandlingshem. Morgan och Stefan var då tvungna att bli omhändertagna och pojkarna fick flytta från fosterhem till fosterhem även om mamman ofta påpekade att hon skulle komma och hämta dem en vacker dag. Så blev det inte. Bröderna skiljdes åt och hamnade på olika ställen. Räddningen för Morgan kom när han hamnade hos en fosterfamilj där fadern var mycket kärleksfull men han vågade verkligen ställa krav. Teatern blev också en räddning då Morgan såg det som sitt nya hem.

Det förväntade temat av boken är att det är en skildring av ett "maskrosbarn" som inte bara klarade att överleva på ett bra sätt utan han vände motgångarna till något positivt och blev även en av Sveriges mest populära skådespelare. Jag tror att boken kommer vara en skildring av en pojke som med hjälp av humor, talang och längtan vände ett sjuknade skepp till något positivt. 


Jag valde att läsa den här boken eftersom jag tycker att det är ett stort problem i dagens samhälle och det är många barn och ungdomar som hamnar illa just på grund av detta. Just därför valde jag den här boken eftersom jag vill kolla noggrannare på problemet och se hur det egentligen är för dessa barn.

Ha det bra!
/ Victor. 

torsdag 29 mars 2012

"Det infantila samhället"

Boken "Det infantila samhället - barndomens slut" är skriven av Carl Hamilton. Hamilton är en ekonom, programledere, krönikör på aftonbladet samt en samhällsdebattör. Man får dock vara noga att inte förknippa honom med den litterära figuren, Carl Hamilton, som Jan Guillou har skapat i sin bok serie om Hamilton, för det är en helt annan sak. Blev nämligen en aning förvirrad själv ett tag!

Den här boken handlar om att de rollen som tidigare funnits hos barn och vuxna håller på att suddas ut. De vuxna stävar mot evig ungdom genom att klä sig i ungdomliga kläder och försöka fly ifrån ansvarstagande medan barn tvingas att bli vuxna allt för snabbt. I den här boken söker Hamilton efter bakgrund, orsak, sammanhang och framförallt lösning till den förändring vi ser i samhället. Detta gör han genom att gå in på djupet av många intressanta exempel som har med frågan att göra samtidigt som han undersöker hur vi egentligen ser på vuxenrollen och barndomen med hjälp av olika psykologer, kulturkritiker samt sociologer. 

Jag valde den här boken eftersom att ämnet verkade otroligt intressant och något båda jag och mina klasskamrater kan relatera till. Detta tror jag skulle kunna skapa spännande diskussioner eftersom att vi alla säkert tänk kring dessa frågor själva någon gång. Det är även en mycket aktuellt samhällsfråga även om boken är från 2004, vilket gör att man kan hitta mycket annan information som har med ämnet att göra om man finner att det är intressant. Jag brukar inte heller läsa denna sortens böcker vilket gjorde att jag gärna ville testa på något nytt. Jag tror att det kommer bli toppen!

Hörs snart 
/ Astrid
 

måndag 26 mars 2012

NY MEDLEM - VICTOR

Hej medlemmar! Får jag lov att presentera vår nya klubbmedlem VICTOR NYBERG!!! Varmt välkommen!!!!

/ Julia

fredag 23 mars 2012

"Inte utan min dotter" skriven av Betty Mahmoody

 
"Inte utan min dotter" är en verklighetsbaserad bok som handlar om en amerikansk kvinna vars namn är Betty som träffar en man vid namnet Moody som kommer ifrån Iran som hon lever väldigt lyckligt med tills det en dag vänder fort. Betty har även dottern Mahtob ihop med Moody. En dag kommer Betty med förslaget att de ska hälsa på Mododys släkt i Iran. Moody svor på Koranen att aldrig hålla Betty och dottern Mahtob i Iran mot deras vilja, men det ändrades snabbt när han tog deras pass, deras ägodelar och i stort sett deras liv ifrån dem. Det är en väldigt hemsk berättelse som du verkligen tar till dig som läsare. Temat i boken är kultur,  de olika kulturerna krockar och det blir en väldig skillnad mellan de olika liven i Amerika och Iran. 


Varför valde jag den här boken? Jag valde den här boken därför att jag gillar att se olika kulturer och det är intressant att se vilka problem som uppstår! Det är givande för mig att läsa sådana böcker och det känns som att denna typ av bok är relevant i tiden just därför att kulturer är en stor fråga idag, det mångkulturella samhället! Intressant och lärorik bok! 


Fortsättning följer ;) 


/ Julia Gillén 

torsdag 22 mars 2012

Hej och välkommen önskar Julia Gillén, Astrid Segelod, Ludvig Niclasson & Maja Persson